2.5. Vrste datoteka, organizacija podataka…

Što je datoteka? Što ona može sadržavati? Gdje se sve nalaze datoteke? Po čemu se one razlikuju? Jeste li čuli za datotečni nastavak? Što je mapa? Zašto izrađujemo mape? Jeste li čuli za stablo mapa? Kako možemo pronaći izgubljenu datoteku? Možemo li razvrstavati datoteke? Jeste li čuli za sažete (komprimirane) ili zip datoteke?


Datoteka (File)
Datoteka je kao digitalna mapa na tvom računalu koja čuva određenu vrstu informacija. Može sadržavati različite vrste podataka, poput programa, slika, videa, teksta, glazbe i slično. Zamisli datoteku kao digitalnu kutiju koja sadrži određene stvari koje želiš sačuvati ili koristiti na svom računalu.


Programska datoteka
Programska datoteka je kao upute koje računalni procesor razumije i izvršava. Programer ih stvara koristeći različite programske jezike. Na primjer, kada učitavaš operativni sustav poput Windowsa, računalo čita posebne programske datoteke koje mu pomažu da se pokrene. Ove datoteke omogućuju korisnicima da obavljaju različite zadatke na računalu, poput upravljanja mapama i datotekama.
Kada instaliraš aplikacije poput programa za obradu teksta, računalo sprema određene programske datoteke koje su potrebne da bi se taj program mogao pokrenuti i raditi. Kada želiš koristiti određenu aplikaciju, zapravo pokrećeš njezinu programsku datoteku. Te datoteke se nazivaju izvršne datoteke i obično imaju nastavak “.exe”, poput “notepad.exe” ili “winword.exe”.
Dakle, kada klikneš na ikonu programa za pisanje teksta, zapravo pokrećeš programsku datoteku tog programa, omogućujući ti da počneš pisati i uređivati tekst.


Znakovna datoteka
Znakovna datoteka je kao lista riječi bez bilo kakvih posebnih oblika ili stilova. Svaka riječ je kodirana na određeni način, kao što koristimo različite vrste šifri. Na primjer, neke od tih šifri su ANSI ili UTF-8. To je kao kada pišeš tajanstvenu poruku, ali koristiš poseban abecedni ključ da bi drugi ljudi mogli razumjeti što si napisao.


Datoteka dokumenta
Kada stvaraš neki rad u programima poput Worda, Excela ili Powerpointa, tvoj rad se sprema kao “datoteka dokumenta”. To je zapravo posebna vrsta datoteke koju tvoje računalo može razumjeti. Kada spremiš svoj rad, računalo zabilježi kako izgleda tvoj rad i u kojem je programu napravljen. To je kao da stavljaš svoj rad u posebnu kutiju koju računalo može otvoriti kad god želiš pregledati ili urediti svoj rad.


Datotečni nastavak (File Extension)
Datotečni nastavak je kao poseban dodatak imenu datoteke koji nam govori kakav je tip datoteke. Kada spremaš datoteku, obično joj daješ ime, a program koji koristiš automatski dodaje nastavak iza imena, odvojen točkom. Na primjer, ako spremaš prezentaciju prirodnih parkova, datotečni nastavak bi mogao biti “.pptx”, što označava da je datoteka u PowerPoint formatu. Datotečni nastavak pomaže računalu da razumije s kojom vrstom datoteke radiš i kojim programom ju treba otvoriti.

Primjer spremanja prezentacije izrađene u PowerPointu u PDF.

Ako želimo vidjeti datotečni nastavak, njegov prikaz možemo uključiti u Exploreru za datoteke na kartici Prikaz u grupi alata Pokaži/sakrij.

Međutim, pazi! U slučaju da je prikaz datotečnog nastavka uključen i pri brisanju naziva datoteke izbrišeš i datotečni nastavak – datoteka će postati neupotrebljiva ili će računalo imati poteškoća u prepoznavanju njenog tipa. Stoga, budite oprezni prilikom korištenja ove postavke i provjerite da li je datotečni nastavak uključen samo kada je to potrebno.


Mapa (Folder)
Datoteke spremamo na pomoćne spremnike. Mjesto na pomoćnom spremniku na koje spremamo datoteke naziva se mapa (folder). U mape osim datoteka možemo spremati i druge mape (podmape).
Mapa, ili folder, je kao digitalna ladica na tvom računalu. To je mjesto gdje možeš pohraniti različite datoteke kako bi ih bolje organizirao. Zamisli mapu kao prostor na tvom računalu gdje možeš držati datoteke kako bi bile lakše dostupne i organizirane prema tvojim potrebama. Na primjer, možeš imati mapu za fotografije, drugu za dokumente, treću za glazbu i tako dalje. Folderi pomažu da stvari budu uredne i da brže pronađeš ono što ti trebaš.


Hijerarhijska organizacija mapa
Hijerarhijska organizacija mapa je kao postavljanje mapa jedna iznad druge, slično kao kad slažeš kutije jednu na drugu. Svaka mapa može imati svoje podmape, kao što svaka kutija može imati manje kutije unutar sebe. Mape koje su na višoj razini su “nadređene” mapama koje su niže u hijerarhiji, slično kao što su veće kutije nadređene manjim kutijama ispod njih. Ova vrsta organizacije pomaže da se datoteke bolje organiziraju i lako pronađu jer su grupirane prema njihovom sadržaju i važnosti.

Važno je znati da ćemo brisanjem nadređene mape, na višoj hijerarhijskoj razini, obrisati i sve njoj podređene mape i datoteke na nižim hijerarhijskim razinama. Dakle, brisanjem mape Košarka (na slici), obrisat ćemo njoj podređene mape: Dječaci i Djevojčice te sve datoteke iz tih dviju mapa.


Staza, put, putanja (path)
Staza, put ili putanja je kao adresa koja pokazuje gdje se nalazi određena datoteka na tvom računalu. U stazi su popisane mape od glavne, najviše razine, do najniže razine gdje se nalazi ta datoteka. To je kao put koji ti pokaže putokaz od ulice do kuće. Staza ti pomaže da pronađeš određenu datoteku na računalu jer ti precizno pokazuje gdje se nalazi unutar hijerarhijske organizacije mapa.
Datoteke možemo tražiti po adresi datoteke ili koristeći program Explorer za datoteke.


Sažete datoteke i mape
Sažete datoteke i mape su datoteke i mape koje su smanjene u veličini korištenjem programa za sažimanje. Kada sažimaš datoteke ili mape, one zauzimaju manje prostora na memorijskom spremniku, čineći ih kompaktnijima i oslobađajući više prostora za pohranu drugih podataka. To je poput stavljanja više stvari u manju kutiju kako bi se uštedio prostor u ormaru.

Izdvajanje datoteka i mapa
Izdvajanje datoteka i mapa je postupak koji radi suprotno od sažimanja. Umjesto da smanjuje njihovu veličinu, ovaj postupak vraća smanjene datoteke i mape u njihovu izvornu veličinu. To je kao kad otvaraš kutiju u kojoj su stvari bile stisnute kako bi se oslobodio više prostora, a zatim vraćaš stvari u njihov prvotni oblik.


Mrežno mjesto u oblaku (OneDrive)
Mrežno mjesto u oblaku, poput OneDrive-a, je online usluga koja omogućuje korisnicima da spremaju datoteke i podatke na internet poslužitelje. Svi učenici i učitelji mogu koristiti OneDrive besplatno. Sve što trebaš je svoje korisničke podatke (AAi korisnički račun) kako bi pristupio svom prostoru za pohranu.


PITANJA ZA PONAVLJANJE

  1. Što je datoteka?
  2. Koje vrste datoteka postoje?
  3. Što predstavlja datotečni nastavak?
  4. Ako je uključen prikaz datotečnog nastavka i pri promjeni naziva ga izbrišemo, hoće li se datoteka moći otvoriti?
  5. Što je mapa?
  6. Možemo li u mapi stvarati nove mape (podmape)?
  7. Zašto hijerarhijsku organizaciju mapa na spremniku uspoređujemo sa stablom?
  8. Što je putanja?
  9. Koji su najčešći razlozi sažimanja mapa?

KAHOOT KVIZ