3D SVIJET 2021./2022.

IZVANNASTAVNA AKTIVNOST
Ponedjeljak, 7. sat

MATERIJAL ZA PRINTANJE 3D MODELA: PLA plastika
PLA plastika je zapravo skraćenica od polilaktične kiseline. Ona je termoplastični polimer koji se dobiva iz obnovljivih izvora, točnije iz kukuruznog škroba ili šećerne trske, što ga čini lako razgradivim. PLA filament daleko je najpopularniji materijal koji se koristi u FDM/FFF 3D printanju. Dolazi u mnogim nijansama i stilovima, što ga čini idealnim za širok spektar primjena.


NAŠA UČENIČKA ZADRUGA “ŠKOLJKA” U POŽEGI
12.5.2022.

Tijekom nastavne godine, vrijedne učeničke ruke pod vodstvom svojih učitelja stvaraju kreativna djela obogaćujući tako zbirku radova u sklopu UZ Školjka. Izdvojeni radovi 3D skupine za tu prigodu bili su:


MEDALJE ZA ŠKOLSKA NATJECANJA
28.2.2022.

Zanimljivost ovog materijala za 3D printanje jest što mijenja boju ovisno o temeperaturi. Na većoj temperaturi je žute boje, a na manjoj temperaturi narančaste boje.


VJEŠALICE ZA VRATA
14.2.2022.


I DALJE ORGANIZIRAMO NAŠ RADNI STOL
7.2.2022.


ORGANIZATOR ZA RADNI STOL
24.1.2022.
HEŠTEG
Hešteg je lik iz udžbenika E-svijet od 1.-4. razreda i mi ga volimo! 🙂
17.12.2022.


NOVO POLUGODIŠTE – NOVI RADOVI 🙂
MAGNETI ZA PLOČU

10.1.2022.


VESELIMO SE!
20.12.2021.


BOŽIĆ DOLAZI…
29.11.2021.


A MOŽEMO MI TO I DRUGAČIJE – PRIVJESCI, part II 🙂
22.11.2021.


PRVI RAD I GRUPNO ODUŠEVLJENJE
20.9.2021.
Danas smo se na satu izvannastavne aktivnosti 3D svijet upoznavali s programom za stvaranje i modeliranje 3D objekata. Za početnu aktivnost smo odabrali privjesak za ključe sa svojim imenom. Naučili smo da modelirani tekst u ovu svrhu treba pripremiti spojenih slova kako bi se isprintao u jednom komadu. S obzirom da je privjesak pravi unikat, oduševljenju nije bilo kraja! 🙂


RADOVI 3D PRINTANJA
15.6.2021.
U nastavku možete pogledati neke od početničkih modela koje smo ove školske godine printali u raznorazne svrhe. 


MI SMO VAŠA BUDUĆNOST!
21.10.2020.
Mi smo vaša budućnost! naziv je projekta kojega su učiteljica Informatike Josipa Baljkas Klisović i učitelj Tehničke kulture Mladen Šunjara prijavili u ožujku 2020. kada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo poziv za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola. Sretnu i radosnu vijest o dobivenim sredstvima danas smo pretočili u dugo očekivani 3D printer.

Svijet je digitalno igralište i gradilište. Danas u radu s učenicima prilagođavamo fizičku okolinu i sve predmete u njoj sebi i njihovim potrebama, stvaramo neki novi i drugačiji svijet u kojem živimo i radimo pomoću suvremenih tehnologija. Tehnologije 3D printanja upravo su sredstvo kojim uspijevamo biti pokretači velike promjene kao građani i individualci. Mogućnost dizajniranja i stvaranja prototipa te raznih uporabnih predmeta digitalnim putem pokrenula je “nevidljivu” revoluciju kojoj danas gotovo da nema granica.

Projektom „Mi smo vaša budućnost!“ učenici dvije izvannastavne skupine će se upoznati s mogućnostima tehnologije 3D printanja te razvijati svijest kako odgovarajući i primjereni odabir tehnologije olakšava i ubrzava rješavanje problema, dok neodgovarajući može otežati njegovo rješavanje. Isto tako, razvijati će znatiželju i istraživački duh te analitički pristup promatranoj pojavi. Učiteljima je svakako cilj poticati razvoj generacija koje će razmišljati kako nešto proizvesti a ne – gdje, što i kako kupiti. Proizvodnjom nekih modela cilj nam je pridonijeti i redovitoj nastavi kao i održavanju projekta kroz buduće razdoblje prodajom svojih radova i suvenira izlaganjem na školskim sajmovima i županijskim smotrama, te darivanjem nagrađenih učenika.

Dobivenom i temeljitom edukacijom učitelja od strane gospodina Davora možemo samo poručiti da smo spremni za nove izazove i da će i ovo ulaganje pokazati kako su naši učenici vaša budućnost!

Josipa Baljkas Klisović, učiteljica Informatike
http://os-katolicka-si.skole.hr/?news_id=2263#mod_news