3D SVIJET 2023./2024.

IZVANNASTAVNA AKTIVNOST
Srijeda, 7. sat

MATERIJAL ZA PRINTANJE 3D MODELA: PLA plastika
PLA plastika je zapravo skraćenica od polilaktične kiseline. Ona je termoplastični polimer koji se dobiva iz obnovljivih izvora, točnije iz kukuruznog škroba ili šećerne trske, što ga čini lako razgradivim. PLA filament daleko je najpopularniji materijal koji se koristi u FDM/FFF 3D printanju. Dolazi u mnogim nijansama i stilovima, što ga čini idealnim za širok spektar primjena.

https://www.tinkercad.com/joinclass/WYLAHQ96A


FESTIVAL ZNANOSTI

STEM je pristup edukaciji odnosno obrazovanju koji se temelji na kombinaciji različitih područja, predmeta i načina razmišljanja.

STEM (engl.) – science, tehnology, engineering i mathematics
STEM – prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo, matematika
Koji su to STEM predmeti?
Bez obzira na to što STEM potiče učenje koje nije „ukalupljeno” u određeni predmet, u školama ipak postoje STEM predmeti. To su svi predmeti koji ne pripadaju društveno-humanističkoj i umjetničkoj grupi predmeta. U kontekstu hrvatskog obrazovnog sustava STEM predmeti u osnovnim i srednjim školama su: kemija, biologija, fizika, matematika, geografija, informatika, tehnička kultura.

Uz igru Pentomina koju smo već modelirali u projektu “Matematika u 3D svijetu”, izradili smo igru “Križić-kružić”, ali i predmetne pijune i kockice za ploču “Čovječe ne ljuti se”.


PLAMENI PRIVJESCI

Kreativnost je iskra. Može biti mučno kada trljamo dva kamena i ne dobijemo ništa. I može biti jako zadovoljavajuće kada se plamen uhvati i nova ideja zapljusne svijet.

Jonah Lehrer


VOJSKA ANĐELA

Hvalite Gospodina s nebesa,
hvalite ga u visinama!
Hvalite ga, svi anđeli njegovi,
hvalite ga, sve vojske njegove!


TIMSKI BROJEVI

Timski duh jača! Na ideju i poticaj učiteljice Sanje Bertić-Copić proteklo vrijeme printali smo šarene brojeve koji će služiti za označavanje timova. Ove jednostavne i šarene oznake učiteljicama razredne nastave pomoći će bolje organizirati timske aktivnosti, a učenicima će olakšati suradnju i razvijati osjećaj pripadnosti timu.


ANĐELI ZA…


NOVI PRINTER – PRVI TEST

U sklopu CARNET-ovog programa e-Škole, početkom ove nastavne godine, između ostalog, u našu školu je stigao i novi 3D printer! Testirali smo ga s priloženim test modelom – zekom!


ODRŽIVI RAZVOJ U ŠKOLI

Još učimo i uvježbavamo modelirati 3D modele pa zato nemamo sličica naših radova. Ali zato rado sudjelujemo u aktivnostima koje promiču održivi razvoj u školi. Isti dan, malci genijalci, iz Informatike imaju za lekciju “Brinemo o zdravlju”. A gdje ćeš bolje nego na čistom zraku…
* berba maslina u školskom masliniku *