NEKE (DOBRE) PRIČE…


Priča I.

Pismo ravnatelja jedne škole u Singapuru napisao roditeljima čija djeca pohađaju njegovu školu:

Dragi roditelji,

uskoro počinje nova školska godina, novi ispiti i ispitivanja. Znam da ste vrlo zabrinuti i želite da vaše dijete sve to odradi uspješno. Ali, sjetite se, među učenicima koji su na tim ispitima, postoji umjetnik, koji ne mora razumijeti matematiku. Tu je i poduzetnik kojega baš i ne zanima povijest engleske književnosti. Tu je i glazbenik čije ocjene iz kemije neće jednog dana imati nikakvo značenje. Tu je sportaš, kojemu je fizički odgoj puno važniji od fizike koju uči u školi. Ako vaše dijete dobije najbolje ocjene, to je sjajno! Ali, ako ne dobije, molim vas nemojte mu oduzimati samopouzdanje i ponos. Recite mu da je to u redu, to je samo ispit! Sposobni su za puno veće stvari u životu. Recite im, da ih, bez obzira na uspjeh, volite i da ih neće prosuđivati po ocjenama. Molim vas učinite to, i kad to učinite, gledajte kako će vaša djeca osvajati svijet. Jedan ispit ili niža ocjena neće uništiti njihove snove i talente. I molim vas, nemojte misliti da su liječnici i inženjeri jedini sretni ljudi na svijetu.

Srdačan pozdrav,
Ravnatelj


Priča II.

Motor velikog broda pokvario se i nitko ga nije mogao popraviti. Vlasnik je gubio svaki tren ogromne svote novca. Pozvan je inženjer strojarstva s preko 30 godina iskustva. Vrlo pažljivo je pregledao motor i iz torbe izvadio mali čekić. Tada je mali dio motora udarao čekićem. Ubrzo se motor pokrenuo. Kraj neuspjeha! Nakon 7 dana, inženjer je rekao da je cijena popravka 20.000 dolara.

– Što?! – viknuo je vlasnik. – Jedva da si išta učinio! Dajte nam detaljan račun za popravak.

Inženjerov odgovor bio je jednostavan: Udaranje čekićem: 2 dolara. Znati gdje i kako udarati čekićem – 19.998 dolara.”

Važno je cijeniti vlastito znanje i iskustvo… Jer ono je rezultat dugogodišnje borbe, briga, pa i suza. Ako neki specijalizirani posao obavim za 30 minuta, to je zato što sam proveo 20 godina učeći kako to učiniti za 30 minuta. Cijena rada uključuje godine, a ne minute. Kad god je moguće, nikada ne prodajte svoj rad jeftino. Uostalom, vaš jedan radni dan je jedan dan vašeg života…

(Nepoznat autor)