ZA UČITELJE, RODITELJE…

Ovo su kratke upute za rješavanje nekih tehničkih problema. Prikazani načini ne moraju biti jedino točno i ispravno rješenje.
​Stil rješavanja problema na računalu ovisi o pojedincu.

Josipa Baljkas Klisović


Sadržaji su dani na korištenje pod licencom Creative Commons
​Imenovanje – Nekomercijalno – Dijeli pod istim uvjetima 4.0 međunarodna.

Pod sljedećim uvjetima:
BY – Imenovanje – Morate adekvatno navesti autora, uvrstiti link na licencu i naznačiti eventualne izmjene. Možete to učiniti na bilo koji razuman način, ali ne smijete sugerirati da davatelj licence izravno podupire Vas ili Vaše korištenje djela.
NC – Nekomercijalno – Ne smijete koristiti materijal u komercijalne svrhe.
SA – Dijeli pod istim uvjetima – Ako remiksirate, mijenjate ili prerađujete materijal, Vaše prerade morate distribuirati pod istom licencom pod kojom je bio izvornik.


ZAŠTITA DJECE NA INTERNETU

Korištenje računala i izloženost različitim ekranima treba vremenski ograničiti u skladu s dobi djeteta, no korištenje Interneta nipošto ne treba braniti. Kao što se preuzima briga i odgovornost ponašanja djeteta u stvarnom svijetu, tako je treba preuzeti i kada je u pitanju svijet tehnologije, a jedan od ključeva uspjeha jest redovita edukacija i često razgovaranje s djecom o računalnoj etici, upoznavanju djece s posljedicama kada se krše pravila ponašanja na Internetu.

Internet djeci može poslužiti kao izvanredno sredstvo komuniciranja i učenja ukoliko se koristi pametno. Stoga je preporučljivo popričati s djetetom o internetu i utvrditi pravila njegova korištenja. Računala koja imaju pristup internetu uvijek treba držati na vidljivom mjestu. Djetetu treba omogućiti da samo razvije potreban oprez njegova korištenja. Interes roditelja i njihova uključenost u djetetove aktivnosti korištenja interneta najučinkovitiji su način zaštite.

Roditeljska zaštita dobar je način da se spriječi da djeca dođu do neprikladnog sadržaja, a postoji cijeli niz internetskih servisa, aplikacija za mobilne telefone, kao i rješenja za računala koja nude upravo to. Štoviše, čak i Windowsi nude ugrađenu roditeljsku zaštitu (FamilySafety) koju je relativno lako koristiti.

Ipak, na umu treba imati da aplikacije koje filtriraju sadržaj i nude roditeljsku zaštitu mogu pomoći pri sprječavanju da djeca dođu u doticaj s opasnostima i neprikladnom sadržajem no i dalje je odgovornost roditelja da pomogne djetetu razviti kritičko razmišljanje i tako ih pripremi za samostalan život u virtualnom svijetu.


E-DNEVNIK APLIKACIJA ZA MOBILNE TELEFONE

Dostupna je službena aplikacija CARNet-a “e-Dnevnik” koju je moguće preuzeti na mobilni telefon.

ANDROID SUSTAV: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.carnet.ocjene_mobile
iOS SUSTAV: https://apps.apple.com/us/app/e-dnevnik/id1581087104

“Ako ste roditelj koji ima dvoje ili više djece predlažemo da koristite sučelje za roditelje na kojem možete odabrati za koje dijete želite pregledavati podatke. Kako biste se prijavili kao roditelj odaberite plavi gumb “Prijava” i prijavite se putem sustava e-Građani.” poručuju iz CARNet-a.


MS TEAMS – MOBILNI TELEFON

Za roditelje (ili učenike) – Instalacija Teams-a na mobitel i pridruživanje otvorenom sastanku
(online sat iz nekog predmeta (za učenike), roditeljski sastanak (za roditelje) itd…)


MS TEAMS – RAČUNALO

Za roditelje (ili učenike) – Pridruživanje otvorenom sastanku (satu) putem računala
(online sat iz nekog predmeta (za učenike), roditeljski sastanak (za roditelje) itd…)


PREGLED MREŽNIH STRANICA PUTEM MOBILNIH UREĐAJA U KLASIČNOM PRIKAZU
(IZGLED STRANICE KAO NA RAČUNALU)